På den öppna platsen innanför portarna till Pantheonfilialen av Sorbonneuniversitetet brukar det sitta en aningen galen och en aning skäggig kvinna och röka. Hon talar högt, ibland med ett litet tjut, och sjunger med den tomma luften framför sig. Den som går ut och röker får med stor säkerhet ett besök av henne och en förfrågan om en cigarett. Efter att ha frågat några olika går hon tillbaka, tänder sin cigarett och fortsätter konversationen med en möjlig, men för omvärlden osynlig samtalspartner.

Eld och cigarretter torde vara varje genuin fransos självklara förstaplatsare på önskelistan då det uppenbarligen råder nöd på dessa komplementvaror. Det går inte en dag utan att minst en person frågar efter en cigarett eller eld. Och det kan inte ha blivit bättre sedan skatten nyligen höjdes med sex procent. Tankarna kan inte hindras från att gå till den beigeaktiga, mjuka matta av fimpar som täckte marken utanför entrén på Sorbonnefilialen PMF Tolbiac; de borde åtminstone generera en hel del skatteintäkter till den franska staten.

Mer intressant kanske vore att veta hur pass beräknat det är att inte ha cigarretter? Är det bara så där gatuskönslappigt; man röker när det dimper ner en cigarett i mungipan från någon givmild själ då man har ork att be om en. Eller är man tobakotinist på allvar och ser till att få ihop till ett paket om dagen och kanske köper ett eget när man har råd. Eldlösheten kanske är en svårare nöt att knäcka eftersom exempelvis en tändare håller sig länge och det knappast kan vara en stor utgift för någon person, även den som tigger ihop sina cigaretter. Möjligen finns det något som kan kallas “den franska glömskan”.

Det är på ett sätt synd att EU har gått så hårt åt snuset i och med att snus inte kräver eld (en sak mindre att komma ihåg) och att det inte efterlämnar en tjärig fimp som kommer att ligga kvar i evigheten om den inte städas upp. Sedan är ju de så kallade “externa effekterna” betydligt mildare än för rökat. Dock, det tyngsta oket på snusets räkning, kommer man inte att se ut som en tuff filmstjärna, filosof, musiker etcetera, om det inte är Åsa-Nisse och Klabbarparn som är dina ideal.