Regeringen led sitt första nederlag igår då vänsterblocket gaddade ihop sig med Sverigedemokraterna och underkände budgeten för regeringskansliet, vilket innebär att 300 miljoner ska sparas. Statsministern tog tillfället i akt och gav prov på akrobatiska konststycken i retorik….

– En julhälsning från Thomas Östros och Jimmie Åkesson till regeringskansliets anställda
och
– Man kan ju undra var de är alla de som sa att de aldrig, aldrig skulle möjliggöra för Sverigedemokraterna att få politiskt inflytande

En klassiker; “är du inte för oss är du emot oss”. Vi kan ju dock notera att det kan bli jobbigt att sitta i en regering som alltid ska definiera sig som en motsats till Sverigedemokraterna. Detta eftersom partiet blandar klassiska höger- och vänsterfrågor som är typiskt för partier inom nationalistiska och ekologiska idéströmningar. Det är dessutom ett faktum att många Sverigedemokrater är tidigare medlemmar i de traditionella partierna (den bortgångne Sten Andersson var riksdagsmoderat exempelvis) vilket naturligtvis innebär att de riskerar få säga nej till sina egna förslag. Nu ska detta naturligtvis inte gälla regeringen själv, utan bara oppositionen, men statsministern vet att det hela är orimligt från stor bokstav till punkt; han tuggar luft.

Man kanske ändå får ge moderaterna det att de kanske ändå talar sanning när de säger att de är det nya arbetarpartiet i den meningen att de vill ge sig själva mer arbete, en sorts omfördelning från det övriga Sverige till regeringen. Och julklappsreferensen fungerar tyvärr dåligt; julklappar brukar man i normala fall ge till andra och inte till sig själv.